NB! Work in progress - bloggen endrar seg og veks seg til smått om senn.... Takk for at du tek turen innom!

søndag 6. mars 2011

Ja visst, kan 3-åringar lage foccacia…

…om dei berre får lov!

Å lage foccacia er ei takknemleg oppgåve. Deigen blir alltid vellukka, den er god å jobbe med og ein kan putte alt mogleg opp i deigen! Dette er eit godt utgangspunkt for å la ungane vere med på å bake!

I går laga eg og 3-åringen foccacia. Ho tok ganske raskt kommandoen over bakinga og var kuttesjef for alle ingrediensane. Eg målte opp alle ingrediensane, men det var også mi einaste oppgåve.

Oppskrifta vi brukte i går var ein miks av minst tre andre oppskrifter. Hovudingrediensane var svart oliven, fetaost og soltørka tomat.

Foccacia

Dette treng du:

1 kg kveitemjøl

1 pakke fersk gjær+ 2 ts sukker

5 dl lunka vatn

Ha mjøl i en bakebolle og lag ei grop i midten. Smuldre gjæra ned i gropa. Slå over vatnet og rør i mjølet litt og litt til smidig deig. Bruk gjerne kjøkkenmaskin til å få deigen godt nok bearbeida. PS! Den framstår som litt fast… Dekk deigen med plast og hev på ein lun stad i 15 minutt.

Medan deigen hevar ordnar du med “fyllet”:

150 g svart oliven

150 g soltørka tomat

150 g fetaost

Del alle ingrediensane i mindre bitar. Det treng på ingen måte å vere perfekt kutta, la gjerne ungane gjere det! Når deigen har heva 15 minutt skal du tilsette litt fleire ingrediensar.

Til resten av deigen treng du:

4-6 ss olivenolje

2 ts salt

oliven, soltørka tomat, fetaost

(evt. finhakka rosmarinnåler)

Slik gjer du det:

Ha alle ingrediensane i lag med den heva deigen i bakebollen. Elt alt saman godt, bruk gjerne kjøkkenmaskin. Du kan med fordel bruke litt tid på dette arbeidet! La gjerne ungane få gjere dette arbeidet! Dei små hendene klarer fint å knøde deigen og dei likar som regel godt å få “klissje” litt olje!

Når alt er godt blanda dekkjer du bakebollen med plast og set til heving i ein time på ein lun stad.

foccacia1

  F

  O

  C

  C

  A

  C

  I

  A

Ta den ferdigheva deigen og velt alt over på ei bakepapirkledd langpanne. Ha litt olje på hendene og trykk den godt utover. Bruk fingertuppane og trykk hòl i deigen. Slå rikeleg med olje over slik at det er er olje i alle hòla. Knus Maldonsalt mellom fingrane og strø over heile foccaciaen.

Ha plastfolie over langpanna og la brødet heve i 15 minutt på benken. Set det så i omnen på 200 grader i 40 minutt. Sjekk undervegs at det ikkje vert for mykje steikt.

Legg det ferdigsteikte brødet på ei rist med eit klede over slik at det får kjøle seg litt.

Skjære brødet i små bitar og server. Smakar nydeleg til pastasalat! Men det aller beste er å ete brødet åleine, med ein god aioli som einaste følge! Nam….

1 kommentar:

  1. Eg innsåg no at eg har glømt å legge bloggen din til i blogglista mi, og dermed har eg ikkje fått med meg siste oppdateringar her! No fekk eg lyst på foccacia! Kanskje eg skal prøve meg på det neste helg :)

    God sports- og fastelavnssøndag!

    SvarSlett